BØR EN PSYKOTERAPEUT SELV HAVE GÅET I TERAPI?

Den væsentligste årsag til, at det er vigtigt, at enhver udøver af psykoterapi såvel som coaching, som arbejder med raske menneskers livskvalitet og mentale sundhed, selv har gennemgået et intensivt selvudviklingsforløb, er den nødvendige træning i “at være adskilt”, så der kan ageres i empati med, men ikke i sympati, med klienten. Dette er desuden en forudsætning for at undgå overføringer af coachens/terapeutens (ubevidste) følelser og holdninger på klienten.

Empati kan således defineres som en forståelse for den anden, der, udover den emotionelle subjektivitet, tillige inkluderer en kognitiv proces, som gør det muligt at “være adskilt”. En professionel, der arbejder med personlig udvikling,  kan derfor godt føle sympati for sin klient, men må ikke kommunikere/handle ud fra den. Derimod skal han/hun agere empatisk, hvilket kræver kompleks interaktion mellem følelser og tanker.

Dette er der desværre endnu alt for få, der er trænet og uddannet til. Både uddannelserne til psykolog og psykoterapeut, og ikke mindst de mange korte coach uddannelser, indeholder slet ikke den nødvendige personlige psykoterapi, træning og bevidstgørelse.

Læs eventuelt mere om forskellen på empati og sympati i artiklen ”Forskere: Mange mennesker misforstår empatiens væsen”, Kristeligt Dagblad, 26/5/2015.

Studerende på Coach & Psykoterapeut Skolen gennemgår selv en intensiv selvudviklingsproces fordelt over alle fire studieår – som base for at træne andre.

Copyright: Coach & Psykoterapeut Skolen 2023